| En | Se |

Suojelijan tervehdys - Startup-sarja

Suojelijan tervehdys // Startup sarja // Ali Harlin

Ali Harlin

Startup-yrittäjä Harlin toimii tutkimusprofessorina VTT:llä ja kuuluu Suomen kiertotalouden edelläkävijöihin. Harlin kehittää uusia puupohjaisia tuotteita, joilla voidaan korvata nykyiset fossiiliset ratkaisut. Harlin on mukana osakkaana tekemässä uusia tekstiilikuituja Infinited Fiber Company Oy:ssä ja kehittämässä poistotekstiilien kierrätystä Rester Oy:ssä.

Teollinen vallankumous tapahtuu nyt

Koneet ja sähkö käynnistivät teollisuuden sellaisena kuin sen nyt tunnemme, jonka tehokkuutta ja tuottavuutta tietotekniikka ja automaatio ovat edistäneet. Yhdessä globalisaation kanssa on saavutettu ennennäkemätön elintaso, mutta ei ilmaiseksi.

Olemme ilmasto- ja ympäristöhaasteiden lisäksi ratkomassa kestäviä raaka-aine ratkaisuja ja päästöttömän energian riittävyyden varmistamista. Toisin sanoen olemme uuden teollisen vallankumouksen kynnyksellä.

Tälle murrokselle on tyypillistä, että pelkät yksinkertaiset tekniset ratkaisut eivät enää kanna pitkälle. Niille voidaan löytää skaalautuvia markkinoita, mutta onko se kestävää. Ongelmat ovat yhä enemmän systeemisiä.

Systeemisten ongelmien ratkaisuun tarvitaan juurisyiden ja niiden vaikutusten ymmärtämistä osana ympäristön, talouden ja inhimillisten tarpeiden kokonaisuutta. Tarvitsemme aivan uutta ajattelua.

Suuret yritykset epäonnistuvat uuden luomisessa yhä uudelleen. Ne ovat logistisia koneita, joiden tavoite on tuottaa lisää samaa yhä tehokkaammin ja halvemmalla. Mutta kun vaaditaankin uusia toimintatapoja, kuten hiilinegatiivista ja vedetöntä kiertotaloutta, tarvitaan uutta ajattelua ja rohkeutta.

professori ja start-up yrittäjä Ali Harlin